10 îndrumări pentru studierea unei limbi străine


Studierea limbilor străine mereu a fost utilă și populară în rândul oamenilor de toate vârstele. Niciodată nu e prea târziu să găsești o motivație corectă pentru a învăța una sau chiar mai multe limbi de circulație internațională.

În sprijinul ideii de studiere a limbilor străine, atât de necesare în viața cotidiană, un bun proverb de origine chineză spune că ,,Învățarea este o comoară care își va urma proprietarul peste tot’’. Deci, învățând o limbă străină, te îmbogățești nu doar intelectual, ci și spiritual, explorezi diverse țări și culturi, gândești liber și deschis, te îmbunătățești în permanență și cucerești noi înălțimi.

Dacă ne-a reușit să te convingem să înveți o nouă limbă, atunci acest articol e tocmai potrivit pentru tine și prietenii tăi. Mai jos, îți prezentăm o selecție a 10 îndrumări pentru studierea unei limbi străine.

  1. Găsește o motivație corectă

Atunci când dorești să studiezi o limbă străină, este important ca ceva să te motiveze să o faci. Trebuie să știi la ce îți va servi studierea unei limbi străine și să ai o atitudine serioasă pe parcursul întregului proces de învățare. Dacă ai gasit motivația corectă, poți trece la pașii următori.

  1. Părăsește zona de confort

Zona de confort este mediul în care te simți cel mai bine, însă deseori aceasta acționează ca o barieră pe care tu ți-ai impus-o și îți este greu să o treci. La prima etapă poate părea dificil acest lucru, însă fiind susținut de profesor și familie și exersând materia studiată, vei putea ușor să depășești bariera lingvistică și să capeți încredere în forțele proprii.

  1. Nu neglija cunoașterea limbii materne

Dacă planifici să studiezi o limbă străină, ar fi bine să o revizuiești și pe cea maternă. Nu poți înțelege bine o altă limbă, atât timp cât nu o înțelegi pe a ta proprie. Prin urmare, îți recomandăm să recapitulezi un pic gramatica și ortografia limbii materne, astfel încât să-ți fie mai ușor să înțelegi deosebirile și asemănările acesteia cu noua limbă studiată.

  1. Depune maxim efort

Este cunoscut faptul că studierea unei limbi străine presupune multă muncă și străduință. E dificil să înveți o limbă străină într-o perioadă restrânsă de timp. Chiar și după finalizarea unui nivel de cunoaștere a limbii, este necesar de a purcede imediat la următorul nivel, fie de a practica și consolida cunoștințele obținute anterior. Astfel, îți recomandăm să continui studierea limbii străine și să o exersezi în permanență. Depune maxim efort și rezultatele nu se vor lăsa așteptate!

  1. Studiază vocabularul în context

Memoria poate fi antrenată atunci când înveți vocabularul unei limbi străine. Însă are rost să stocăm o serie de cuvinte pe care, ulterior nu vom ști să le aplicăm în situații concrete de vorbire? De aceea, îți recomandăm să memorezi cuvintele noi prin asociere, adică în context. Asigură-te că vocabularul pe care îl studiezi este relevant și este extras din texte sau pasaje ce reprezintă diverse situații de vorbire.

  1. Notează informația nouă în scris

Cu toate că scrisul de mână pierde din popularitate și este înlocuit cu cel de la tastatură, noi îți recomandăm să notezi pe foaie, caiet sau diverse stickere informația învățată pe parcusul lecțiilor. Scrisul de mână crește concentrarea, dezvoltă memoria și te ajută să înțelegi mai bine temele studiate.

  1. Abonează-te la conținut în limba străină

În mediul online există foarte mult conținut gratuit în limba străină. Video, audio, noutăți, filme, seriale, spoturi informative, bloguri lingvistice și multe alte surse eficiente de învățare care îți vor trezi înteres și plăcere de a studia limba străină și te vor familiariza cu accentul și pronunțarea de către nativi și vorbitori ai dialectelor limbii respective.

  1. Studiază prin metoda interactivă: Aud-Văd-Repet-Învăț

„Lingvistica” îți propune studierea limbii străine într-un mod inedit, uşor şi eficient, având la bază metoda interactivă de predare Aud-Văd-Repet-Învăț. Orele de limbă străină sunt desfăşurate exclusiv în limba predată, folosind mijloace audio, video care îți vor permite să însuşești informaţia subconştient, dând dovadă de rezultate excelente.

  1. Gândește în limba țintă

Când studiezi o limbă străină, ai tendința să gândești mai întâi în limba maternă apoi să traduci informația în limba țintă. Dacă ești la nivel începător, atunci profesorul îți va veni în ajutor la formularea unor fraze simple în limba țintă, însă dacă începi să avansezi în studierea limbii străine, atunci încearcă să gândești direct în limba pe care o înveți. Nu ezita să comiți unele greșeli, fiind susținut de profesor pe parcursul învățării, te vei exprima liber și vei căpăta încredere în ceea ce spui.

  1. Vizitează țări vorbitoare de limba pe care o studiezi

Este demonstrat faptul că cunoștințele unei limbi străine le poți valorifica cel mai bine în mediul unde se vorbește limba respectivă. Dacă ai posibilitatea să călătorești în țări străine, atunci la fiecare ocazie încearcă să interacționezi cu oamenii, inițiază o conversație și fii mereu deschis spre comunicare.

Urmând aceste îndrumări, te asigurăm că vei avea doar de câștigat. Mult succes la studierea limbilor străine și te așteptăm cu drag la ,,Lingvistica’’!

 

Cu respect,
Zasadnîi Maria, traducător/profesor

Studiere